Grøn omstilling? – det rigtige alternativ
Det er efterhånden uundgåeligt at høre om den meget omtalte ’grønne omstilling’. Hvis ikke det er samtaleemnet blandt vennerne, kan du med garanti ikke komme udenom at høre om det i en politisk sammenhæng i tv’et. Og det er der en ganske særlig årsag til.
Kul, gas og olie – også kendt som fossile energikilder – udleder betydelige mængder kuldioxid (CO2), hvoraf der bliver udledt drivhusgasser. Men for at imødekomme den førnævnte grønne omstilling, er vi nødt til at minimere brugen af de fossile energikilder.
Og det er ikke længere blot et spørgsmål om miljøet, men simpelthen den eneste mulighed for ikke at løbe tør for ressourcerne. Derfor er grøn energi fuldkomment afgørende. Og det er her, at vand-, vind- og solenergi kommer ind i billedet; De udleder nemlig langt mindre CO2 end de fossile energikilder. Her er altså tale om et alternativ, der er langt bedre for miljøet. Derudover skal vi altså ikke regne med at løbe tør for den grønne energi foreløbigt.
Et politisk mål
Udover at FN’s syvende verdensmål ”Bæredygtig energi” beskæftiger sig med området, står det også højt på den politiske dagsorden herhjemme. Partierne i Folketinget kæmper dagligt en brag kamp for at vise, hvordan netop deres parti vægter klimaet særligt højt. Men helt konkret har Folketinget et mål om at reducere den danske udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Og skal det nås, må vi hellere vænne os til synet af langt flere solcelle-, vindmølleparker samt andre vedvarende energikilder.
Siden 1970’erne har Danmark placeret vindmøller på land. Og ifølge Danmarks Statistik kommer cirka halvdelen af elforsyningen i Danmark fra vindmøller. Men det er ikke kun miljøet, der har stor gavn af vindmøllerne. Faktisk drager den danske økonomi også stor nytte af, at Danmark på internationalt plan er førende indenfor både produktion og opsætning af vindmøllerne.